Palatul Copiilor Arad vă invită, în perioada 15-20 martie 2021 la ediția a VII-a a Concursului Național ȘTIINȚA CA O JOACĂ, activitate ce își propune familiarizarea elevilor cu aspectele ludice în care pot fi implicate competenţele de proiectare, inovare, realizare şi utilizare a unor echipamente şi informaţii din domeniul ştiinţific.
Înscrierea se va face, completând un formular online de înscriere, atașat acestui regulament, unde se vor preciza datele de identificare atât ale coordonatorilor, cât și ale copiilor pe care îi veți înscrie în concurs. Data limită pentru înscriere este 10 martie 2021. Informații suplimentare obțineți la adresa de e-mail stiintacaojoaca@gmail.com.
Cadrele didactice care doresc să participe la concurs pot înscrie elevii la oricare dintre secțiunile de concurs. Nu există un număr maxim de elevi care pot fi înscriși de către un cadru didactic. Pentru fiecare secțiune de concurs este prezentat regulamentul cu condiții specifice.
Rezultatele concursului vor fi publicate pe site-ul Palatului Copiilor Arad www.palatulcopiilorarad.ro și www.stiintacaojoaca.ro, iar diplomele și adeverințele de participare vor fi distribuite până la sfârșitul lunii iunie 2021.
REGULAMENT MATEMATICĂ DISTRACTIVĂ și ȘTIINȚE ALE NATURII
– participare online
Concursul se adresează elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, proveniți de la instituții de învățământ de tip formal și nonformal, fiind organizat pe următoarele categorii de vârstă: clasa 0, clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a, clasa a IV-a, clasa a V-a, clasa a VI-a, clasa a VII-a, clasa a VIII-a, clasa a IX-a.
Proba de concurs constă în rezolvarea unor subiecte de tip matematică distractivă și științe ale naturii, timpul de lucru fiind de o oră. Conținutul matematic și științific din cadrul fiecărui test respectă programa de matematică sau științe aflată în vigoare.
Pentru înscriere se completează formularul: https://forms.gle/WpZJFAfqVNskFegN8
REGULAMENT MACHETE DE ROBOȚI ȘI AVIOANE
– participare indirectă
La această secțiune, participanții vor avea de realizat un proiect, la alegerea fiecăruia, ce va consta în utilizarea cât mai eficientă a unor materiale reciclabile și materiale specifice domeniului abordat. Pot participa elevi din clasele 0 – IV, clasele V – VIII și IX – XII, ținând cont de următoarele criterii:
– se vor respecta caracteristicile minime ale unui model
– fiecare concurent poate realiza maxim 2 lucrări
– tipul sau forma aeromodelului va fi la alegere.
– concurentul va face 3 fotografii din timpul lucrului și o fotografie cu produsul final.
Înscrierea se face prin completarea formularului on-line: https://forms.gle/WpZJFAfqVNskFegN8
REGULAMENT ȘTIINȚE ALE NATURII
– participare indirectă
Secțiunea indirectă a Științelor Naturii, se va desfășura pe două domenii, Abilități practice și Științele ale Naturii.
La Abilități practice, fiecare participant la concurs, va alege o temă din lista propusă, ce urmează să o realizeze individual, timp alocat 3 – 4 ore. Jurizarea lucrărilor realizate se va face pe grupe de vârste 8 – 12 ani și 13 – 16 ani, având astfel în atenție posibilitatea fiecărui participant la concurs, de a realiza lucrările conform aptitudinilor și talentului personal.
Proiectul va consta în utilizarea cât mai eficientă a unor materiale reciclabile sau care le dețin în locuință, astfel încât produsul final să fie cât mai bine reprezentat.
Proba de concurs se va desfășura individual și constă în:
- realizarea unui produs având ca teme posibile grădina, atelier mecanic, bucătăria, personaje desene animate, supereroi, parc de joacă, sau orice produs la alegere;
- materiale utilizate: reciclabile, din natură, lipici, pistol de lipit, lemn, fire, sârmă, cuie, șuruburi, hârtie, carton, sticle, borcane etc. ce se pot găsi în locuința fiecăruia;
- concurentul va face 3 fotografii din timpul lucrului și o fotografie cu produsul final.
Fiecare lucrare trebuie să fie etichetată/salvată cu Titlul lucrării, Numele și prenumele elevului, Clasa, Instituția de învățământ, Profesorul coordonator. Înscrierea se face prin completarea formularului on-line https://forms.gle/WpZJFAfqVNskFegN8.
La Secțiunea Științe ale Naturii, participanţii vor expedia organizatorilor prezentări în PowerPoint cu tema Hazardul antropic și protejarea mediului în pandemie …., pe categoriile de vârstă: clasele V – VIII și clasele IX – XII.
- participanții vor înscrie în concurs prezentări de maxim 10 slide-uri, care să respecte tema propusă;
- conținutul trebuie să reflecte date reale, cercetări științifice sau informări statistice, fiind obligatoriu de menționat bibliografia de inspirație;
- mesajul transmis, trebuie să fie clar și la tematica concursului, domeniile abordate putând fi: biologia, fizica, geologia, geografia, chimia, agronomia, ecologia sau protecția mediului.
- condiții de participare: nu mai mult de 5 lucrări de fiecare cadru didactic pe categorie de vârstă.
Lucrările înscrise se trimit pe adresa de e-mail știintacaojoaca@gmail.com, data limită 20 martie 2021. Lucrările sosite după această dată nu vor putea fi înscrise în concurs.
Pentru o organizare cât mai eficientă a secțiunilor de concurs, este necesar ca înscrierea să se facă prin formularul atașat în regulament https://forms.gle/WpZJFAfqVNskFegN8.